medborgaren logga

 

Anteckningar Prolog Arkiv 2012 Arkiv 2011 Arkiv 2010 Arkiv 2009

 

 

 

 

 

 

 

       

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

     

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

    

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

fre 10 juli 2009

 

De döende skuggorna!

Skulle ni betala fullt literpris för en halvliter mjölk på sommaren?

 

 

Betala fullt pris för en halv lokaltidning! Det gör ni gladeligen på sommaren, medborgare! Varför?

 

Det här har ni hört från Medborgarn många gånger förut! Medborgarn lägger in de döende skuggorna i Mediamenyn.

 

Medieskugga för kommuner i glesbygd

 

Ett granskande samhälle

 

 

En döende ekonomi?

Både globalt och i Flen? Det är naturligtvis omöjligt att veta.

 

 

En av dom bättre svenska analyserna av den globala kreditbubblan får nog tillskrivas "Flute-tankar", tycker Medborgarn i alla fall.

Medborgarn lägger in de döende ekonomierna i Ekonomimenyn

 

Den globala kreditbubblan

 

 

tors 9 juli 2009

 

Pengarna tar ju inte slut på stört!

Men om vi inte sliter för brödfödan så gör dom det, i sinom tid.

 

Vi har ju knegat på hyggligt i snart femton år och en del pengar har vi förstås samlat på kistbotten och i madrasserna. Och en del har samlat på sig oförskämt mycket pengar.

 

Jag har en plan säger Sickan Brown! Om vi tar så här mycket pengar från skattebetalarna och delar ut till supereliten, så kommer vi att bli mycket rikare! Eller hur Sickan Obama och Sickan Merkel och......

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hur länge räcker pengarna i Flen?

 

Att Dorotea har det knepigt med offentliga sektorn, det förstår vi, eller hur? Å andra sidan kanske inte doroteaborna har så stora krav, förutom ångestcentralen i Dorotea förstås.

 

 

Det döende Sverigemelker schörling

 

Men varför i herre jösse namn dör Mitt i Sörmland. Är det ditt fel Melker "tvärs över sjön" Schörling. Du får gärna ha den största privata förmögenheten i landet: 5,6 miljarder. Dubbelt så mycket som tvåan. Det är inte illa. Det räcker kanske inte till att hägna in alla dina hjortar men vill småfolket ha trädgårdar kan dom ju själva bygga sina hägn. 

 

Medborgarn menar bara att den ohyggliga klasskillnaden Mitt i Sörmland dödar! Sotdöden! Den mest plågsamma!

Men det är precis så, sörmlands kuvade undersåtar vill ha det.

 

 

Befolkningsutvecklingen i Flen!

Beklagar alla trångsinta skatteförsörjda, fantasilösa, infantila, provinsiella, strutsagerande paragrafryttare!

 

Befolkningsutvecklingen i skolchefen Martinssons version av skolstrukturutredningen är långt mera sannolik än dom fria fantasier som Finstorp och Hans-Erik Eriksson försökt vilseföra medborgarna med. Fria fantasier och en lögnaktig förljugenhet som präglat i första hand Lotta Finstorp och färgfemman med en medveten förljugen försköning av livsvillkoren i Flen som har spritt sig till hela kommunledningen. En simpel tro att utvecklingen till exempel kan vändas genom att försköna Flens stad.

 

 

 

Skolchefens tro är att 52 invånare flyttar från Flen i genomsnitt per år de närmaste tio åren och att antalet invånare år 2025 är 15 813. Något räknefel har det nog blivit i "slutändan" år 2025 men 500 pers hit eller dit är väl skit samma.

Martinssons minskningstakt i befolkningsutvecklingen kan ses gafiskt åskådliggjord i denna kurva. Det blir några sammanfattande och jämförande kurvor till men det får anstå till i morgon.

 

 

ons 8 juli 2009

 

Pärlorna mitt i Sörmland!

Värstingligan i försörjningsmått, Flen leder!

 

Socialstyrelsens statistik avseende försörjningsmått.

När myndigheter lägger samman kostnader för försörjningsstöd, sjuk-och rehabiliteringsersättning, aktivitetsersättning, utbildningsbidrag och a-kassa kallar man summan av alltihop för försörjningsmått. Det är antalet eller kostnaden för dem som får hjälp med försörjning av kommun eller stat.

 

Värstingligan i försörjningsmått leds av Petra Ströms "pärlor" Flen, Katrineholm och Vingåker.

 

Värstingligan i försörjningsmått för Sveriges län leds av Sörmland och Västmanland.

 

 

"Flens träsk" lockar med sång!

En strategi som inte skäms för sig! Jo, jo!

 

Jag är övertygad om att annonskampanjen i tunnelbanan kan lura hit åtminstone en familj till, förutom dom två som vi redan lurat hit, resonerar Petra. Vi lockar med sånt som vi är bäst på i kommunen, allehanda bidrag, sjuk-och rehabiliteringsersättning, aktivitetsersättning, utbildningsbidrag, a-kassa och mycket annat. Jag klistrar affischer för fulla muggar hemma i Huddinge och ibland åker jag till T-centralen och klistrar. Där i tunnelbanan uppträder dessutom "Flens träsk". 

Klappa händerna när du är riktigt glad, klappa händerna när du är riktigt glad......

 

Ja, för fan, vi sjunger och klistrar affischer allihopa resonerar Pastorn.

Men fingrana fastnar i strängarna av allt klister muttrar Pastorn så jag vill ha högre lön när jag kommer hem. Jan-Erik skakar på mustaschen och instämmer knappt hörbart.

 

Befolkningsutveckling 1968-2006

 

 

 

Fula fiskar drar åt olika håll!

Bryter ner harmonien i organismen som förtvinar och dör.

Medborgarn tänkte så här att vi borde ta reda på om alla drar åt samma håll i kommunen eller om det finns några som sätter sig på tvären. Den första frågan vi måste ställa oss är om vi skall planera och verka för en expanderande kommun eller om vi skall  planera för en kommun på dekis.

Det går ju inte att planera för både expansion och kollaps samtidigt. Då blir det ju inte trovärdigt.

 

Vad vet vi då om dom styrandes syn på antalet framtida medborgare i Flens kommun om vi utgår ifrån en odelad kommun?

Det vi alla är bekanta med är färgfemmans vision, förhoppning och tro att 18 000 bofasta, mantalsskrivna och skattebetalande invånare bor i Flen år 2010. Fritidsboende i kommunen räknas inte, ännu så länge.

 

Eftersom varken Lotta Finstorp eller någon annan på högerkanten inklusive Lars Falk dementerat sin tro på

18 000 invånare år 2010 utgår MB ifrån att deras tro består. Kanske håller dom tyst om framtiden i nuläget för att rädda den hårt ansatta hegemonin i kommunen.

 

 

 

 

 

I modern betydelse används ordet hegemoni som

synonym till "ledarskap" eller "ledande ställning", ofta med underbetydelsen att hegemonin framför allt är intresserad av att bevara status quo och sin egen ledarställning.
Vårt kapitalistiska samhälle bygger på att ett dominerande skikt i samhället behåller sin ställning genom att de dominerade, allmogen, accepterar ordningen. Ur de härskandes hegemoni kommer värderingar som formar det som de dominerade tolkar som sunt förnuft.

Det sunda förnuftet finns emellertid endast hos den enskilda människan långt ifrån grupptrycket.

 

tis 7 juli 2009

 

En parentes bara!

FN: Superrika ännu mer groteskt rika 

    
Två procent av världens befolkning äger 90 procent av rikedomarna medan den fattigaste hälften av mänskligheten äger bara en procent. Det visar en studie av FN:s World Institute for Economics Research med säte i Helsingfors. "De superrika är ännu mer groteskt rika än vad de var för 50 år sedan," konstaterar forskarna.

"Om världens befolkning bestod av 10 personer skulle en enda person äga 99 dollar medan resten skulle dela på en dollar," säger institutets chef Anthony Shorrocks.


Pragmatism är nog faktiskt, generellt sett, bättre än de starka ideologiernas manifest.

 

 

 

 

 

 

Ett skamfilat yrke!

Rent av kriminellt? Kan man vara hederlig och förvalta en kommuns tillgångar?

 jan heimdahl

jerker parksjö

Avskaffa de kommunala sandlådorna, de vettlösa lekledarna och understimulerade

sysselsättningsterapeuterna

Inför mått och sans och lagomhet.

 

Från nov 2006,  när Göran "oxelösundarn" Wide efterlyste Flens själ.

 

 

Vilken själ skall vi börja med Kommunchefen?  Var kommer ni ifrån Göran, Ni alla utbölingar?

"Det var en lite pojke som jämt var arg och sur.
Han ville inte skratta, det var en trist figur.
En dag sa pojkens mamma: "Klä på dig lille vän.
Du får gå ut och leka med Annika och Sven"
Då tog han på sig rocken men allra allra sist
så tog han på sin sura min, så arg och dum och trist."

"Jag vill inte leka med medborgarna."

 

Lyssna Göran!  Medborgarn höjer den kommunala pekpinnen.

Det fanns en gång små kommuner, som Sparreholm, där Medborgarn växte upp. Dom styrdes av ideellt arbetande politiker med starkt engagemang för sin byggd. Det var dom som bestämde. Hur dom fick ihop det i sin ledarroll vete fåglarna men allt var frid och fröjd fram till dess att alla politiker blev hippies nån gång kring -68.

 

Vid den tiden infördes ju vanan i regering och riksdag att inta lysergsyredietylamid: Lyserg-Säure-Diäthylamid under sammanträdena.

Drogen påverkar personers verklighetsuppfattning och man kan därför fatta okloka beslut under dess påverkan. Medborgarn är övertygad om att tanken på kommunsammanslagningar dök upp i sann psykedelisk anda vid denna tidpunkt.

 

Den gamla fina Flower-power-tanken att sluta jobba för att istället ta hand om varandra fick ett allt större inflytande över politikerna inte minst i Flen. Sagt och gjort, första halvan av sjuttiotalet ägnades åt att skapa förutsättningar för en framtida ångestcentral i utvalda centralorter, Flen blev en sån, varför är det ingen som vet. Möjligen för att oviljan till arbete är särskilt stark just där.

 

Alltnog och emedan. Politikerna insåg tämligen omgående att deras förmåga att styra och fungera som arbetsledare inte räckte till. Vi får lov att anställa förvaltare tänkte politikerna så att vi kan ägna oss åt att skapa en politisk adel som inte behöver jobba. Förhållandevis fort blev förvaltarna både politiker och förvaltare och i dag har politikerna avsagt sig allt inflytande.

 

Möjligtvis finns en ökad medvetenhet om att nåt i konstruktionen av den kommunala förvaltningen är pervers. Det är lätt att avsäga sig makt men att återta den är omöjligt utan hjälp av utomparlamentariska medborgarkrafter.

 

Var kommer ni ifrån Göran, Ni alla utbölingar?

Göran tror ta mig fan att det bara finns en själ "Mitt i Sörmland". Göran är ju förstås bara en amatör. Ni skall få se på andra bullar när Görans nyanställda proffs börjar i augusti. Jävlar va själar han kommer att hitta eller är det en hon, ja det är nog en hon.

 

Så blev det!  En riktig spåkärring!

 

mån 6 juli 2009

 

Oss kommundirektörer emellan.

Bättre fly till en annan kommun än illa fäkta?

 

Javisst har vi ett behov av att stoppas i fack, känna tryggheten i att tillhöra en grupp, radikalfeminist, jägare, sjöman, sexliberal, sado-masochist eller frikyrkopastor spelar inte så stor roll.

 

Det vi har att välja mellan, är egentligen att bli sexgalna pornografer eller avhållsamma Flenspuritaner av baptistmodell. Däremellan finns bara dubbelmoral. Fast förr i tiden innan vi alla blev sexgalningar eller asketiska munkar å nunnar kallades det där mellanläget normalt. Heders åt dubbelmoralen, lite sexdrömmar och lite avslappnande avhållsamhet i lagom blandning, det är väl lagom normalt.

  Ekuriren och dess ledarskribent.

"Tjänstemannaväldet börjar bli ett allvarligt bekymmer i Strängnäs. Kommunchefen tycks se nämnderna och de folkvalda mest som ett störande moment. Det är hög tid för politikerna att återställa ordningen. De har sitt mandat från väljarna och är ansvariga inför dem. En kommunchef har lars rådh 3inget sådant mandat.  

I grannkommunen Flen ledde kommunchefen Thomas Rikses frifräsande till att denne häromåret fick avgå under förnedrande former. Jan Heimdahl och Strängnäspolitikerna bör studera det exemplet."

 göran wide RESURS

En annan otyglad kommunchef:

Hur många år gick du i Trikses frifräsarskola, Wide. Minst tio i alla fall. Att samla ja-sägare runt dig lärde du av honom.

Varför har det blivit så här i Flen och i så många andra glesbygdskommuner.  I botten ligger naturligtvis kommunsammanslagningarna i tomas_riksebörjan på sjuttiotalet. Förvaltarna i ledande ställning är ju inte dumma eller outbildade, det är i själva verket det som är ett av problemen, dom är oftast överkvalificerade och vill naturligtvis visa det. Dom har inga morötter annat än att följa Parkinsons lagar. Dom vll alltså göra förvaltningen av kommunen så komplicerad som möjligt. Det är mänskligt att vilja visa vad man kan. Det är bara det att dom inte har mandat från väljarna att göra nåt på egen hand. Förvaltarna ska bara göra det dom blir tillsagda och inget annat.

 

Kommundirektörerna

 

Det andra problemet är dom som ska säga till vad förvaltarna ska göra, det vill säga vi medborgare och våra partivalda representanter, politikerna.

Våra partivalda, ej folkvalda politiker, dom är däremot dumma och outbildade.

Då kan det naturligtvis bara gå på ett sätt. Det blir pannkaka vareviga dag. Stollar som bestämmer över kvalificerade yrkesmänniskor. En omöjlighet, så blir det aldrig. Därför detta eviga teaterspektakel i vilket politikerna låtsas betämma.

 

Nyköping var årets Grönköping 2006, Katrineholm är Sveriges tråkigaste stad 2007, Flen är Sveriges fulaste stad sen många år tillbaka. Vingåker är Sveriges mest stadslösa stad, Eskilstuna är Sveriges busigaste stad, Strängnäs är Sveriges mest korrupta stad, Trosa är Sveriges mest tomma vinterstad. Gnesta är Sveriges mest förbiåkta stad.

 

Och Sörmland är Sveriges mest feodala landskap, statarlandskapet framför andra. Garantin för att landskapet inte utvecklas.

 

 

 

 

Hämmar utvecklingen?


"Så länge de förorenade platserna inte är undersökta förhindras exploatering på områdena." Det hindrade inte förra kommunalrådet från att påbörja exploateringen av gammal sågverksmark inklusive mark för impregnering på Hästöområdet i Sparreholm.

 

Hälsorisk vid Holmens bruk - trots tidigare sanering
SPARREHOLM | Höga halter av arsenik och cancerframkallande ämnen finns ännu kvar på området där Holmens bruk impregnerade trä fram till branden 1972. Delar av området sanerades 1987 men enligt en färsk

lotta-finstorp3

riskbedömning måste ytterligare 1 400 ton förorenad jord schaktas bort.
Sweco Viak AB har på beställning av Flens kommun undersökt området i Sparreholm där träindustrier funnits sedan 1850-talet. I mer än 20 år, 1951-1972, bedrevs impregneringsverksamhet vid Holmens bruk.
Till en början gjorde man slipers för järnvägsbyggen, senare egna träprodukter. Impregneringsverket var av så kallad CCA-typ och man använde koppar, krom och arsenik i hanteringen.
Fram till 1984 ägdes och nyttjades industriområdet av Holmens bruk i Norrköping. Den följande och nuvarande markägaren är Dax Door.
Koppar, krom och arsenik
Gamla impregneringsanläggningar har undersökts på flera håll i landet och vid anläggningen vid Båvens strand i Sparreholm uppmättes som väntat förhöjda halter av de tre huvudingredienserna koppar, krom och arsenik.
1986 undersöktes speciellt marken runt de tankar där impregneringsvätskan blandades. Runt tankarna var föroreningshalterna av bland annat arsenik kraftigt förhöjda och 15 kubikmeter jord schaktades bort.
I höstas togs för första gången ett samlat grepp på föroreningsproblematiken. Ett 50 000 kvadratmeter stort område, varav 20 000 utgörs av vattenområden i Båven, undersöktes grundligt. Mark, grundvatten och byggnader har testats och resultatet är nedslående.
De nya grundvattenanalyserna visar vid ett provtagningsställe "allvarliga halter av bly och arsenik" och vid ett annat "mycket allvarliga tillstånd av arsenik".
Överskrider gränsvärden
Även på den plats som sanerades på 1980-talet har man uppmätt halter av cancerframkallande ämnen, arsenik och zink som överskrider fastställda gränsvärden.
Enligt Sweco Viak AB bedömning finns det hälsorisker för de människor som i dag arbetar på området och exponeras av damm innehållande arsenikpartiklar eller får direkt hudkontakt med arsenikförorenad jord. Man påtalar dock att föroreningarna till största del finns i de djupare markskikten. Spridningsrisken till yt- och grundvatten bedöms som liten till måttlig medan spridningsrisken för de cancerframkallande ämnen sägs vara liten.
Rådet man ger till Flens kommun är ta bort cirka 1 400 ton förorenad jord. Kostnaden är beräknad till 1,5 miljoner kronor.
0157-13357
peter.larsson@ekuriren.se
Fotnot: Arsenikbaserade träskyddsmedel började användas på 1930-talet. Under åren 1900-1990 förbrukades 13 400 ton arsenik samt cirka 7 700 ton krom och koppar av den svenska träimpregneringsindustrin.

 

sön 5 juli 2009

 

Dum, dummare, ännu dummare å dummast!

Gissa rätt omdöme till rätt kommun och du vinner en Sörmlandspucko från GB glass

 

Tävling avslutar Sörmlands pärlor
 

Med en tävling som ska spegla det dummaste språket i kommunerna Vingåker, Katrineholm, Flen och Gnesta, avrundas efter tre år kampanjen Sörmlands pärlor.

 

Kampanjen har i huvudsak riktat sig till Stockholmsområdet, men också till alla andra som letar efter en trevlig boplats. Argumenten för att flytta till någon av de fyra kommunerna handlar om mycket boende för pengarna, bra pendling, natur och lugn.
En hemsida och affischer på väl synliga platser i Stockholm, är några av de redskap kampanjmakarna använt sig av.

 

 

Ekostaden kvarnsjön!

Försköna Flen? Ett skämt! Behåll Flen som industriområde!

 

Lite bråk med datorn så....

Nöden har ingen lag!

 

Hellre kattpiss i salongen, än en kass pitt i kalsongen
Hellre råg i ryggen, än säd i byxan
Hellre en hängmatta i parken, än hängpattar till marken
Hellre en rövare i poolen, än en polare i röven
Hellre frysa i tältet, än tälta i frysen
Hellre en bulle per man än en balle per mun
Hellre gå på hal is och ha det glatt, än att gå i lera och sörja
Hellre pissa i stuprännan, än att stupa i pissrännan

Smehalverna i Hälleforsnäs

 

lör 4 juli 2009

Bob Dylan-The Times We've Known

 

En gammelman i fas med tiden så när som på några månader

 

En som vill slopa Flen!

Det finns förresten två om man räknar med Medborgarn. 

 

Det är himla bra att du skriver så flitigt fru Jonsson. Du skriver visserligen så inställsamt gulligt och politiskt korrekt att åtminstone Medborgarn storknar understundom och får en tupp i halsen men bry dig inte om Medborgarn för Guds skull, trevliga människor måste ju också få finnas. Allvarligt talat är det beundransvärt och modigt av dig att berätta om ditt politikerliv. Man får förstås leta ett tag innan man hittar nåt kontroversiellt men till slut så....

"Jag kände mig mycket besviken, det blev så tydligt aLottatt det här med kommunsammanslagningen inte värkt färdigt från 1971, att Flen egentligen kanske inte är värdig nog att vara centralorten.

Jag tycker det är dags att fundera på om vi inte ska byta namn på kommunen? Sprida ut förvaltningar i olika orter? gör något som alla orter och kommuninvåre kan leva med! Jag brukar tänka på Sotenäs, vet ni att Smögen ligger i Sotenäs kommun och Sotenäs är inte namnet på en ort utan en kommun med flera kända semesterorter i. Det finns fler sådana exempel på västkusten."

 

men till slut så....Jo, så får det nog bli Jonsson.

Var ligger den geografiska mittpunkten i kommunen?

Vilken ort är totalt okontroversiell?

Vilken ort förutom Flen och Sparreholm ligger vid järnväg?Vilken ort har störst tillväxtpotenstial?

Vilken ort ligger vid fibermotorvägar?

Vilken ort är förskonad från industrier och illaluktande jordbruk?

Vilken ort ligger vid en nationalskatt?

Vilken ort skulle kunna kallas den nya Ekostaden?

Skebo kommun

Kvarnsjö kommun

Änggärde kommun

Nedinge kommun

Töversta kommun

Kvarnsjö kommun

Gäversnäs kommun

Björkängs kommun

Helgesta kommun

Svanö kommun

Ådö kommun

Stadshuset i Skebo, Järnvägsstationen Skebo, Djurparken Skebo, Disneylandet Gäversnäs och Björkäng åsså VästerBåven som en Stockholmsk Riddarfjärd.

Kommunalisera Töversta, Gäversnäs, Skedevi, Mälby, Hornsund osv.

 

Skebokvarn: Centralort i Ekokommunen Kvarnsjö

Sparreholm: Konsultcentrum

Flen: Elektronik- och Logistikcentrum

Malmköping: Lärocentrum

Hälleforsnäs: Köpcentrum

Mellösa: Korruptionscentrum

Vadsbro: Svincentrum

Bettna: Byggcentrum

 

Karta över Kvarnsjö kommun

 

fre 3 juli 2009

 

Uppriktigt sagt Medborgare!

Ni måste vara dom vara mest korkade läsarna som finns på webben!

 

Bob Dylan - Love Minus Zero / No Limit

On Up the Mountain: Jakob Dylan & Elvis Costello

Gubben, nästan nobelpristagare, och hans grabb. Sjuttio och fyrtio bast! 

 

"Allt kan bli bättre"

Så skapar du det bästa företagsklimatet!thomas segerstedt

”Att sitta som makthavare i en kommun som ligger tio-tjugo mil från Stockholm, och inte lyckas skapa tillväxt, det är nästan straffbart.” Janne Carlzon, entreprenör, riskkapitalist samt ordförande för Företagarna.

 

Kriminellt kanske det inte är! Resultatet av en mångårig fascistisk maktutövning? Ja, tveklöst!


Det gäller Katrineholm, Vingåker, Flen och det gäller Gävle och många andra städer och kommuner med närhet till de stora tillväxtregionerna Stockholm, Göteborg och Malmö.

 

Allt kan bli bättre

 

Ökad tillväxt i Flens kommun!

"Det går bra för kommunens företag. Ett bevis på att hårt och idogt arbete lönar sig." Så du är alltså sysselsatt, lille vän Gustavsson! 

 

Januari 2008.

"Det känns oerhört roligt att våra företagare utvecklas och växer! De fina resultaten beror till stor del på den starka konjunkturen. Teknikföretaget Momento har tagit

emot en jätteorder från USA, och Vrena Mekaniska i Bingrid gustavsson2ettna har en mycket god grundbeläggning

ända fram till april 2009! Dessutom upplever jag att våra mindre företag år efter år växer i kostymen ytterligare, och hela tiden utvecklas."

 

Fint mormor Gustavsson!

 

Är du sysselsatt, lille vän?

I  Ramsbrodomen slog Högsta domstolen fast att personuppgiftslagens undantag för "uteslutande journalistiska ändamål" ska omfatta alla medborgare. Inte enbart yrkesverksamma journalister vid grundlagskyddade medier. Därmed ska det stå var och en fritt att på nätet "informera, utöva kritik och väcka debatt om samhällsfrågor av betydelse för allmänheten". Likaså att publicera namn och andra personuppgifter på nätet, utan att hamna i konflikt med PUL. Det gäller även "sådana åsikter och tankar som kränker, chockerar eller stör".

 

 

 

Närdemokrati, en bristvara i Flen!

Varför offentlighet? Ju mindre kommun desto större behov!

 

Demokratin mår bra av att granskas. Insyn i

myndigheternas verksamhet skapar garantier mot maktmissbruk och ger möjlighet att påverka. Myndigheternas verksamhet angår oss alla. Medier och andra intresserade ska kunna hämta information i olika frågor, oavsett vad myndigheterna själva väljer att informera om. Alla handlingar som kommer in till eller skickas ut från myndigheter, till exempel brev, beslut och utredningar är i princip allmänna och normalt offentliga, det vill säga tillgängliga för vem som helst att läsa. Handlingar som kommer in till och skickas ut från en myndighet registreras. Om man vill veta vilka handlingar som finns hos en myndighet eller ta del av dem ska man kontakta myndigheten. Regeringskansliets allmänna handlingar kan du ta del av via Arkiv- och dokumentcentrum.

 

Offentlighetsprincipen innebär också att tjänstemän och andra som arbetar i staten eller kommunerna har meddelarfrihet, det vill säga att de har stor frihet att berätta vad de vet om ett ärende för massmedier och andra utomstående.

 

Vilka lagar reglerar kommunikationen mellan medborgare och en kommunal myndighet?

 

Offentlighetsprincipen, tryckfrihetsförordningen

 

Principen att alla ska ha rätt att ta del av allmänna handlingar känner vi alla till.

 

Kommunallagen

 

38 § Fullmäktiges sammanträden är offentliga.
Fullmäktige får dock besluta att överläggningen i ett visst ärende skall hållas inom stängda dörrar.

 

4 § Ett kommunalt beslut överklagas skriftligt.
I sina klagomål skall klaganden, medborgaren ange vilket beslut som överklagas och de omständigheter som han stöder sitt överklagande på.

5 § Överklagandet skall ges in till länsrätten.


 

Förvaltningslagen

Det är denna lag som är alla myndigheters fasa

 

4 § Varje myndighet skall lämna upplysningar, vägledning, råd och annan sådan hjälp till enskilda medborgare i frågor som rör myndighetens verksamhetsområde.

"Frågor från enskilda medborgare skall besvaras så snart som möjligt. Av bestämmelsen framgår att det är myndigheten och inte den enskilde befattningshavaren som åläggs att ge den enskilde service."  (Justitieombudsmannen)

 

tors 2 juli 2009

 

Bob Dylan - Shooting Star

Bob Dylan - Rainy Day Women #12 & 35

 

MTV:s akustiska

inspelning från 1994 tillhör Medborgarns favoriter. Videon är för länge sen utsliten.

 

 

Ideologier hela sommaren!

Får jag presentera en utmärkt "lärobok" i ämnet!

 

Ideologierna

 

"Fascismens lära är inte någon filosofi och ännu mindre en religion. Det är inte heller en utvecklad och definitiv politisk doktrin. Det är ledaren, Il Duce själv, tillsammans med de ödmjukaste partimedlemmarna, som känner sanningen och de nödvändigaste principerna. Fascismen är mer en metod än ett filosofiskt system."

Byt ut Il Duce mot Pastorn eller för den delen Finstorp när det begav sig, och ni förstår att dom, tillsammans med de ödmjukaste fullmäktigeledamöterna tillämpar en metod, oavsett partifärg som strävar mot status quo, "ingen utveckling sker".

 

En fascistisk beslutsprocess!

Den ödmjuka fårskocken följde undergivet sina fåraherdar.

 

Länsrätten har upphävt Flens kommunfullmäktiges beslut att anta ägardirektiv för Flen vatten och avfall AB.

Detta för att beslutet strider mot kommunallagen. Men nu överklagar kommunen beslutet till kammarrätten.

 

 

 

Privata verksamheter är snälla björnar!

Mitt i Sörmland, en fascismens högborg!


Boken "Allt kan bli bättre", är skriven av personer som Medborgarn långt ifrån sympatiserar med i alla stycken. Emellertid har Jarlsbo från Malmköping skrivit ett kapitel om städer som inte klarat av den industriella avvecklingen. Som exempel tar han Katrineholm och Gävle.

 

Artikeln var publicerad i KK, 20071019

 

Snälla björnar


........... Björn är sannolikt inte farlig för visslande vandrare från Malmköping.
Men min känsla i Orsa har gjort att jag för första gången thomas segerstedthyser en viss förståelse för katrineholmarnas rädslor för björn. Att i stort sett alla andra kommuner förstår att björnen är räddare för katrineholmarna än tvärtom har uppenbarligen ingen inverkan.
Det som gör Katrineholm unikt i dag är den grundmurade motviljan mot all verksamhet som inte är statlig eller kommunal. Alla entreprenörsbjörnar bör hållas på avstånd. Kommunens politiker sitter i sammanträdesrum och kanslier och pluggar på sin kommunala björnjägarexamen och diskuterar hur de bäst ska kunna fälla alla eventuella entreprenörsbjörnar som visar sig. Katrineholms politiker är rädda, men att ta tag i sin ideologiska rädsla på ett rationellt sätt har inte varit aktuellt under de senaste 20 åren. Politikerna har dessutom gjort Katrineholmsborna rädda för björn, så rädda att de hellre röstar för trygg fattigdom än det äventyr som stavas framgång.
I flera böcker, senast i boken Allt kan bli bättre, anmäld på denna sida för några dagar sedan, och artiklar nämns numera alltid Katrineholm som det avskräckande exemplet; kommunen som framtiden tog en omväg kring, kommunen som aldrig vågade, kommunen som blev omkörd, kommunen som blev lämnad av ett antal stora företag. Kommunen som leds av politiker som trots alla misslyckanden alltid vet bäst och alltid kommer etta i sina egna rankningar.
När man i stora undersökningar rankar Sveriges kommuner placerar Katrineholm sig i botten, år efter år efter år.
I Katrineholm förekommer inga entreprenader, allt sköts av kommunen och kommer så att göra så länge nuvarande majoritet får sitta kvar.......

Snälla björnar

 

ons 1 juli 2009

Bob Dylan - Dignity

Bob Dylan - I Want You (1994)

 

Nya bättre klipp, för Medborgarn åtminstone.

 

Bob Dylan - Red River Shore

Bob Dylan - Mississippi

Gammal man gör så gott han, bättre än dom flesta kan tro!

 

 

Fascismen är en vänsterrörelse!

Fascismen uppfanns och spreds inte av människor ur den yttersta högern.

 

 

Fascismen uppfanns och spreds av kommunister, socialister och syndikalister. Fascism av gammal modell är inte en ideologi som bygger på ultrakonservativa värderingar och reaktionära högerideal. Fascismen är i själva verket ett hopkok av kommunistiska, socialistiska, syndikalistiska och i viss mån anarkistiska idéer. Sedan spelar det ingen roll att dagens socialister, kommunister och anarkister kallar allt som dom ogillar för “Fascism”.

 

 

Rädda inte politikerna – rädda medborgarna!

"Farligt att förväxla politik med medmänsklighet", Guillou

 

 

Göta Petter!

 

Vilka Filurer!

 

 

 

 

 

Först är politikern bara inkompetent, sen håller politikern käften för att inte bli avslöjad som inkompetent och när politikern blir avslöjad som inkompetent övergår

förlamningen i ett empatilöst psykopatiskt tillstånd.

 

De politiska herdarna kan tyckas oantastliga, vilket inte är sant. En politiker som kränker en undrande medborgare genom att inte svara eller att avge ett nonsenssvar, utsätter sig för risken att bli uthängd och förlöjligad på Nätet. Något annat maktmedel har inte medborgarna.

 

 

 

 

En som inte fick vara med!

Portförbjuden till fullmäktige av Finstorp! Tacka Gud för det, Segerstedt.

 

 

thomas segerstedt

"Det finns inte bara goda exempel i arbetet att lyfta det lokala företagsklimatet. Lärdomar finns även från de orter som inte lyckats. Ett exempel är Katrineholm, där man på tio år gått från att vara en regional tillväxtmotor till att bli en krisort. Detta samtidigt som Nyköping, Norrköping och Eskilstuna gått mycket bättre, för att nu ta tre geografiskt närliggande exempel. En närmare betraktelse visar att detta knappast är resultatet av någon slags olycklig slump: Kombinationen av ett dåligt politiskt ledarskap, Jantelagen och brist på nytänkande spelar roll. Katrineholm finns på många håll i Sverige. Naturligtvis också i Vingåker och Flen,"

 

 

 

"Många kommunala tjänstemän har en egen agenda! Känner de att politikerna är mjuka håller de emot. Många tjänstemän i Gävle kommun har också politiska uppdrag vilket färgar förvaltningens agerande. En allvarlig kritik från näringslivet är att kommunen konkurrerar ut privata företag. Ett exempel är marknaden för kommersiella lokaler, där kommunen byggt nytt med subventionerade hyror, trots att privata värdar har vakanser. Kritiken har politikerna i stadshuset skakat av sig med att det bara är ”trams”. ”De ser inte att den osunda konkurrensen skadar de privata företagen och att det försämrar företagsklimatet, vilket avskräcker företag från att etablera sig här”, säger en lokal företagare."

 

 

 

 

 

Fortsättning

 
.